Plate/Kirije/Troskovi

u pitanju je čikago u ovom slučaju… znam da je osetljiva tema ali reko ajde da pitam čisto da vidim okvirno

веома је битно када ћеш почети да радиш и зарађујеш. ја и жена смо имали пријатељицу код које смо се сместили, ја почео да радим после 65 сати од слетања (после непуних 3 дана) а жена недељу дана после мене. ми скоро да нисмо ништа потрошили од понетих пара јер смо веома брзо почели да зарађујемо (минималац, али и то много значи у старту). касније изнајмили и свој стан и све кренуло полако…
све зависи од посла… ако брзо нађеш и најслабије плаћен посао, моћи ћеш брзо да почнеш колико толико нормално да функционишеш и неће ти требати превелики новац за почетак, али ако се проналажење посла отегне, а немаш најбољу подршку (да баш не мораш одмах да тражиш стан), онда се паре брзо топе…
у сваком случају, имала подршку или не, нашла посао брзо или не, као што је већ речено, што више-то боље…

Slazem se. Sto vise para poneti sa sobom, pogotovu ako neko nema stan. Jer ovde po Cikagu uglavnom traze primanja oko 30,000 u suprotnom od jedne do dve mesecne kirije treba platiti unapred, sto nama koji dolazimo/dolazite dosta znaci. Pa onda opet struja, internet, svugde proveravaju kreditnu istoriju, sto znaci ako nemate istoriju treba i tu tri mesecne rate platiti unapred a to je vec dosta para.

Cene stanova ovde po Cikagu krece od $600 za garsonjeru pa nadalje. Jednosoban stan se moze naci za oko $700, a dvosoban nemam pojama iskreno, jer sam ja jurio jednosoban stan. Svugde traze depozit, ili ako nema depozit onda ima move in fee, sto je mene konkretno izaslo $350, sto naravno ne vracaju.

Internet ti izadje $35, ja uzimam kod RCN-a. E sad oni naplacuju i modem mesecno 5 plus uvale ti ruter isto za 5 dolara mesecno. A novi ruter kosta $50, tako da sam vratio ruter i sada koristim moj.

Struja izadje oko $20~$30 mesecno zavisi koliko se potrosi. Ostalo nam je ukljuceno u stanarinu.

Sto se tice kupovine hrane to sve zavisi gde kupujete i sta smatrate neophodnim. Najjeftiniji je ovde Aldi, Dominics i Jewel po meni su jednaki, nesto je jeftinije na jedno nesto na drugom. Inace galon mleka kosta u Aldi $1.90 dok u Jewel mleko izadje $2.49. Pakovanje virsle u Aldi pocinju od 99 centi dok u Jewel i dominics oko 1.50.

To su one neophodne stvari…ostalo kao sto je odeca, obuca i ostalo moze da se nadje i po jeftinijim cenama pogotovu ako je nesto an snizenju i na clearance. Pa tako na primer Majicu dugih rukava u Calvin Klein mozete kupiti i za $15:grin:

hvala puno na odgovorima :slight_smile: ovako, ja imam gde da budem, znači ne računam jurenje stana, stan je potpuno opremljen nema jurcanja ni interneta itd, kirija prihvatljiva to bi već bilo plaćeno unapred, što znači ostalo bi da se samo juri posao kad dođem, naravno kad stigne ssn. bilo bi nas dvoje što opet sa jedne strane umanjuje troškove stana itd a sa druge povećava za hranu itd :slight_smile: iskreno se nadam da je u najgorem slučaju mesec dana do nalaženja bilo kakvog posla sa minimalnim primanjima za taj početak.

Prema mom iskustvu, ako planiras da sam spremas hranu, a da se pritom relativno zdravo i umereno hranis ne treba ti vise od 7 do 10 dolara dnevno, sto izadje 250 do 300$ mesecno. Tako da je hrana najmanja stavka od svega.
Ono sto je bilo malo skuplje nego sto sam ocekivao je pretplata za mobilni telefon. Ja je placam 44$ mesecno a ukljucuje neogranicene minute, sms u zemlji i inostranstvu i internet. U paketu za 50 dolara imaju i neograniceni internacionalni razgovori. Operater je Simple Mobile i kartica je prepaid bez ikakvih ugovorenih obaveza, zato mi se i svidja.

Да, али нема по тој цени (за $50) неограничени интернационални разговори са Србијом, тј. ту су укључене само одређене земље…

Ја тај исти пакет плаћам $39.59 а не $44… исто је Simple Mobile у питању. Како? Па, направите налог на pinzoo.com и плаћате преко тог сајта допуну и тако не плаћате таксу, а они још имају и попуст па се не плаћа $40 већ $39.79. Али, пошто сваком допуном добијате 20 поена, са следећом допуном искористите тих 20 поена па цена није више $39.79 већ $39,59… Није то ништа, ништа то није, али - није да није… сваки пут се уштеди преко $4 а и ја и жена имамо истог оператера. А може да се подеси и аутоматско плаћање, па нема ни о чему да бринете…
Мени овај пакет највише значи јер могу да шаљем неограничене СМС-ове према сва три оператера у Србији (наравно и према многим другим земљама). Ово наглашавам, јер код неких оператера не може да се шаље СМС ка Теленору или ВИП-у…

Bockyman, hvala na info. Nisam znao za tu caku a 4$ su jedno pivo u baru pa nije lose da se pocastim na racun tax-a. :beer:

Tanik, kakav je to paket? Ako je prepaid, da li imas obavezu da placas 40$ fix ili toliko jednostavno potrosis na prepaid?

Holmes, taj paket za 50 dolara ima internacionalne razgovore ali ne prema Srbiji. Moja greska sto to nisam odmah naveo, mada nisam ni znao, izvinjavam se zbog toga.

Njihov prepaid se razlikuje od naseg posto ovde uplatis mesecno koliko kosta paket (moj je 40) i onda ceo mesec koristis bez ogranicenja ono sto je u paketu (kod mene neograniceni minuti u USA, neogranicene poruke u USA i internacionalne i neograniceni internet i to mislim da imam 2GB brzog pa onda sporiji neograniceno). Znaci uplatis unapred sto ga i cini prepaidom ali nemas nikakav ugovor i mozes samo da prestanes da ih koristis kad god hoces.

Ima i neki jeftiniji paket 25 ili 30$ ali samo 100 MB interneta, i ima varijanta da placas za dane samo kad koristis telefon i to 2$ dan mada mislim da se to ne isplati.

Najbolje pogledaj njihov sajt SIMPLE MOBILE.

Hvala Tanik.

Koliki je prosjecan izdatak za registraciju i osiguranje automobila na godisnjem nivou? Znam da ovo zavisi od mnogo cega, zato sam napisao prosjecan, pretpostavljajuci da se vecina forumasa koji su tamo krece u tim okvirima.

Vidim da je taj Simple mobile popularna prica za prepaid kod forumasa, pa bih i ja da pitam nesto vezano za mobilne telefone. Kakav su iskustva sa koriscenjem fabricki otkljucanih telefona koje ste (ako ste) poneli sa Balkana? Recimo, ako neko ima malo bolji telefon tipa Galaxy, Iphone, i ponese ga sa sobom u Ameriku, da li ga moze normalno koristiti na toj Simple mobile mrezi kao prepaid korisnik ili mozda nekoj drugoj mrezi tog tipa? Glupo mi je da neko ponese telefon koji vrijedi mozda 400 dolara ili vise,i onda bezveze ga da drzi tamo i tako zarobi novac, jasno bolje ga je prodati ovde. Ako moze da se koristi zasto ne poneti i smanjiti troskove u startu. Opet kazem, pitanje se prvenstveno odnosi na skuplje telefone poput Iphone. Obicne i tamo mozemo dobiti za 20-30 dolara tako da takve i ne bih poneo.

Откључане телефоне можеш најнормалније користити код оператера који користе GSM картице (АТ&Т, Т-Мobile и њихове да кажем ћерке мреже као што је Simple Mobile). Verizon већ не може јер они нису GSM оператер. Значи, слободно понеси телефон ако ћеш користити неког оператера са GSM технологијом.

У срединама где има сигнала,по мом мишљењу Simple Mobile је најбоља варијанта, ако хоћете да имате неограничене позиве у УСА, неограничене поруке (СМС, ММС, међународни СМС) и неограничени интернет (за $40 првих 1GB су на 4G мрежи, остатак је на 3G мрежи. Али, или ја никада нисам потрошио тај 1GB, или нема неке велике разлике у брзини између 4G и 3G, или мој HTC One уопште и не хвата њихов 4G, али сам задовољан интернетом, наравно када имам сигнал, јер често нисам у Чикагу).

Ако сте у неком другом граду, где нема сигнала за Simple Mobile (који користи T-Mobile мрежу), онда треба тражити другу варијанту.
Verizon је убедљиво најбоља мрежа, али наравно и најскупља. Постпејд пакет код Verizon-а, да иоле вреди није испод $100. Имају припејд пакете за смарт телефоне (али онда је само 3G интернет, јер на припејду немају 4G) за $60 и $70+такса (која се може избећи ако се плаћа преко pinzoo.com сајта) и ти пакети нису лоши, али морате имати телефон за њихову мрежу… и имају и преипејд пакет за обичне базне телефоне (користим један такав због посла) где за $35+такса имате неограничене поруке, неограничен 2,5G интернет (GPRS, који је слабо употребљив на тим основним телефонима) и 500 минута за разговор (да подсетим да се овде наплаћују минути и када зовете и када вас неко позива).
Тих 500 минута је и мало и много… мени је више него довољно јер их користим само онда када сам недоступан на мом главном Simple Mobile броју.

Регистрација возила за годину дана је $101
Осигурање зависи од неких фактора, али ево пример, ја сам за моје прво осигурање, за 6 месеци (одједном) платио $181 (Форд Фокус 2001.), у питању је најосновније осигурање од ауто одговорности. И тражио сам да нађем најјефтиније осигурање…
Морао сам да купим и Чикаго Сити Стикер, без кога не смеш да се паркираш на улици (око $91). Без обзира када купиш нелепницу, важи до краја јуна (тренутно 2014.)

Ово треба куповати и плаћати у DMV-ју, је сам ја све то плаћао (било ми хитно) у оближњoj Currency Exchange радњи а они за сваку ставку наплаћују fee по $17, па ме је све коштало око $50-$60 више…

Ако је нов ауто у питању, тада се не може узети само основно осигурање, па је ставка за осигурање много већа…

Hvala na detaljnom odgovoru. Vidim da Simple mobile u ponudi ima klasicne i micro sim kartice, pa me zanima sta je sa nano karticama za IPhone. Po sistemu sam se snalazi kako i gdje isjeci ili to oni rade u svojim poslovnicama prilikom kupovine kartice?!

Da li MMS poruke mogu da se salju u Srbiju sa simple mobile ili samo po USA?

Ja sam iz Srbije poneo moj Samsung galaxy. Na T-mobile mi nije radio internet, tacnije radio je samo gprs koji je mnogo spor.
Ovde imas vise informacija: [thread]1097[/thread]

Verizon uopste nije toliko skup koliko je nekad bio. Na postpaidu su cene paketa identicne na AT&T-u i Verizon-u s tim sto Verizon ima neuporedivo bolju pokrivenost u svakom pogledu - i LTE i 3G. Ja konkretno mesecno sa sve taksom i ukljucenim osiguranjem (iphone full coverage) za 2 linije na Verizon shareble data planu (4 GB) placam $186 (sto bi bilo 93 po liniji). Sljaka fenomenalno, kako u urbanim sredinama tako i po mogucim i nemogucim cukama diljem Amerike :wink: Za kamiondzije, odlicna investicija. Za urbane sredine, hm, ocito svi imamo neke svoje favorite. Meni se licno ne odvaja od Verizon-a.

S druge strane, stari iphone 4s sam otkljucao i u njega ubacio Simple Mobile karticu. 3G radi sasvim ok.

Simple Mobile нема пословнице, али има дилере, заступнике… код њих а и по сервисима за мобилне телефоне има оних секача картице, и за трен ти исеку картицу у који формат желиш, па и за iPhone, тј. нано сим.

Што се тиче слања ММС-а у Србију, не знам, нисам пробао… можда и ради… али ја генерално слабо користим ММС. Поштено говорећи, није ми ни пало на памет да шаљем ММС у Србију, мораћу ових дана да пробам…

Ko jos salje MMS pored whatsupp, i vibera a i skyp-a ?

Meni bi da sam tamo bilo bitno samo da ne kosta puno, da imam neogranicen internet i pozive unutar amerike. sve ostalo ide preko neta.

Pa dobro tebi, ali imas ljudi koji imaju starije roditelje u Srbiji, koji verovatno ne znaju da koriste racunar. Tako da njima skype i internet ne znaci nista.